U kojim branšama penzioneri najčešće rade?

Djelatnosti u kojima korisnici prava na penziju, sa statusom osiguranika, najčešće rade su: građevinarstvo, saobraćaj, prehrambena industrije, telekomunikacije, rudarstvo i dr. gdje se najčešće traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom, naveli su iz Fonda PIO RS.

Dodaju da su tu i poslovi u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja, komercijalna poljoprivredna gazdinstva, ljekari, advokati, zajednice etažnih vlasnika i dr., ali u manjem broju.

“Najčešće su to lica sa specifičnim zanimanjima i odgovarajućim licencama, koji su kao takvi potrebni poslodavcima čija se djelatnost ne može odvijati a da nemaju zaposleno lice tog profila”, ističu u FOndu.

Elektroinženjeri, mašinski inženjeri, građevinski inženjeri, hemijsko-tehnološki inženjeri, inženjeri drvoprerade ali i ljekari-vještaci, pri sudovima, stomatolozi, pravnici, to su penzioneri koji i poslije 65 imaju zagarantovan posao.

Ima i lica sa SSS, npr. zaposlenih u različitim udruženjima, takođe i NK radnika na poslovima obezbjeđenja ili čuvanja objekata i slično.

Najveći broj zaposlenih penzionera je u Banja Luci, Bijeljini, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu, ali ih ima i u manjim opštinama.

Zaključno sa 31.12.2023. u Republici Srpskoj je bilo 8.053 zaposlenih penzionera, od kojih korisnike starosne penzije 93,5% (7.530), dok je korisnika invalidske penzije znatno manje, 6,5% (523).

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *