Kako se živi u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srpskoj

Epitet izrazito nerazvijene lokalne zajednice, koji nosi opština Kalinovik, nije joj dat tek tako.

Oko 1.500 stalnih stanovnika ove opštine, koja se nalazi na granici Republike Srpske i Federacije BiH, i omeđene Hercegovinom i sarajevskom regijom, ne živi onako kako bi trebalo da se živi u 21. vijeku, jer u ovom momentu građani u svom mjestu nemaju banku, stomatologa, pekaru, mesnicu, autobusku liniju za Sarajevo…

Kažu, mogli bi da nabrajaju još, ali je i ovo sasvim dovoljno.

“Najveći nam je problem što nemamo banku, nemamo autobus, ljudi samo odlaze, ali s razlogom. Mislim da u Kalinoviku prenoći oko 500 ljudi. Više ima praznih nego punih stanova”, kazala je za “Nezavisne novine” jedna stanovnica Kalinovika.

Druga se požalila da zbog nepostojanja banke ne može da podigne penziju.

“Prebacila sam se u poštu da primam penziju, jer nemam auto da odem po penziju u Istočno Sarajevo ili Foču, a autobus više nemamo, prevoz nam je stvarno potreban. Život u Kalinoviku je izolovani život”, navodi sagovornica.

Penzioneri, kojih u Kalinoviku ima više stotina, i jesu i nisu zadovoljni.

“Čini mi se da se počelo i raditi nešto za par godina. Pravi se park, napravljena je ‘Kalinovačka kuća’, djeca dobijaju stipendije, postoje podsticaji za poljoprivredu”, kaže jedan od penzionera, dok se drugi nadovezuje riječima:

“Ta planinska kuća je jako lijepa, ali ne možemo jesti tu kuću, živjeti od nje, bolje da su nam vratili autobus, da su nam otvorili banku da možemo podići novac. Mislim da se novac koji imaju ne troši na stvari koje bi pomogle građanima.”

(Izvor i foto: nezavisne.com)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *