Penzioneri sredinom mjeseca s peticijom idu u Vladu FBiH

Više od mjesec je prošlo kako su penzioneri širom Federacije BiH počeli potpisivati peticiju kojom traže izmjene Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje.

Podsjetimo, penzioneri su ove godine ostali uskraćeni za famozno vanredno usklađivanje zbog nepovoljnih parametara, budući da se u Federaciji BiH, za razliku od RS, ali i zemalja u okruženju, usklađivanje penzija, umjesto za rast plata i troškova života, vezuje uz bruto domaći proizvod, i to po strogo definisanoj formuli.

Stoga, penzioneri, kako je to odlučeno na sjednici Skupštine održanoj još u maju, traže da se penzije ubuduće usklađuju prema rastu prosječne plate i potrošačke korpe. Takođe, peticijom traže i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Prema posljednjim informacijama, odziv penzionera za potpisivanje peticije je iznenađujuće dobar, kako je to rekao Augustin Musić, predsjednik Saveza udruženja penzionera HNK.

Ne potpisuju samo članovi naših udruženja, već i građani koji se solidarizuju s penzionerima koji jedva krpe kraj s krajem. A penzionerima je dogorjelo. Opštepoznata činjenica je da svoja primanja troše na tri stavke, režije, hranu i lijekove – kazao je Musić.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *