Penzioneri Zrak-a protestovali ispred zgrade Vlade FBiH

Penzioneri kompanije Zrak juče su se ponovno okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH, nezadovoljni što njihova dugogodišnja potraživanja i dalje nisu riješena.

Iako su 16. oktobra održali sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, na kojem su dobili obećanja o skorom rješenju, konkretni potezi i dalje izostaju.

“Sastanak koji smo imali prije sedam dana dao nam je određenu nadu, ali sada već počinjemo sumnjati u to da će se išta promijeniti. Više ne možemo čekati praznih ruku”, izjavio je Šahin Salkić, predstavnik penzionera Zraka.

Dodaje da su cijeli svoj život posvetili ovoj kompaniji, a sada se bore za osnovna prava koja im pripadaju.

Protesti su počeli u ranim jutarnjim satima, a penzioneri su ponijeli transparente s porukama poput “Pravda za radnike Zraka” i „”Vlada, gdje su naše penzije?”.

Okupljeni naglašavaju da su do sada pokazivali spremnost na suradnju i strpljenje, ali da nakon posljednjih razgovora nisu dobili konkretne odgovore o isplati svojih zasluženih penzija.

Na sastanku održanom 16. oktobra, ministar Lakić je penzionerima predstavio opciju koja bi im omogućila ostvarivanje penzijskih prava, te najavio da će rješenje biti pronađeno u roku od dvije sedmice. No, sedam dana kasnije, penzioneri još uvijek čekaju na konkretne korake i informacije o isplati svojih dugovanja.

“Rečeno nam je da će sve biti riješeno kroz dvije sedmice, ali kako dani prolaze, mi gubimo povjerenje. Vrijeme nam ističe, a mi još uvijek čekamo na pravdu”, dodao je Salkić.

Protesti su završeni mirno, ali penzioneri Zraka poručuju da neće odustati dok ne ostvare svoja prava. Od Vlade Federacije BiH očekuju hitne mjere kako bi se ovaj dugogodišnji problem napokon riješio.

(Izvor i foto: smartinfo.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *