Koliko je radnog staža potrebno za dobijanje penzije?

Da bi ostvarili pravo na starosnu penziju građani moraju da navrše 65 godina života, te da imaju minimalno 15 godina radnog staža.

Kako su pojasnili u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, muškarac koji nema navršenih 65 godina života prvo na starosnu penziju može ostvariti kada navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža.

Takođe, žena koja nema navršenih 65 godina života ima pravo na starosnu penziju kada navrši 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

U Fondu navode da pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

Pravo na invalidsku penziju ima osiguranik, kod kojeg nastane invalidnost prije navršenih 65 godina života, pod uslovom da na dan nastanka invalidnosti ima određene godine staža osiguranja, odnosno ukupnog penzijskog staža, izuzev kada se dužina penzijskog staža zanemaruje zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *