Anonimno slali pisma štićenicima domova što je mnoge obradovalo

Tri mlade djevojke odlučile su da izmame osmijehe na lice štićenika domova za starija lica i domova za nezbrinutu djecu, te sigurnim kućama tako što će od građana koji ih ne poznaju dobiti pismo.

Projekat “Dragi prijatelju” se bazira na pisanju anonimnih pisama i ima za cilj pružiti podršku i osigurati osjećaj pripadnosti među ljudima u lokalnoj zajednici. Pisma su slana putem Wufoo linka, maila ili putem direktne poruke na Instagram profil, a svi učesnici su anonimni.

Do 25. jula pristiglo je više od 100 pisama koja su proslijeđena korisnicama.

“Iznenađene smo brojem pisama, posebno jer živimo u vremenu digitalne povezanosti, ali ljudske udaljenosti. Nismo očekivale ovoliki broj pisama koji nisu jedan ili dva pasusa, to su prava, duga i emocijom ispunjena pisma”, rekla je Ena Beganović, jedna od autorki projekta.

Dodaje da su reakcije koje su dobile sjajne, da su izmamile osmijehe na lice, ali i poneku suzu.

“Korisnice sigurnih kuća su dobile pisma da nisu same u svojoj borbi, da imaju podršku i razumijevanje. Neke korisnice su se, nakon čitanja pisma, rasplakale”, dodala je Beganović.

Organizatorke kažu kako se u svakom pismu može osjetiti povezanost, iako se autori pisama i oni koji su na kraju dobili pismo ne poznaju.

“Zanimljivo je da je sadržaj pisama, govoreći u globalu, koncipiran tako da su građani i građanke pisale nepoznatim osobama kao da se radi o njihovim prijateljima ili poznanicima. Raduje nas što su građani koji su odlučili pisati pisma u jednakoj mjeri pisali i štićenicima staračkih domova, sigurnih kuća i domova za nezbrinutu djecu koja su se posebno obradovala pismima, želeći saznati ko im je to poslao pismo”, rekla je Amela Tahirbegović, autorka projekta.

(Izvor: klix; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *