Koja je razlika između minimalne i zagarantovane penzije?

U Federaciji BiH je 451.000 penzionera od kojih je najviše onih sa najnižom penzijom koja iznosi 573 KM.

U ovoj godini u Federaciji su penzije povećane za mizernih 6,55 posto. Penzioneri još nisu dobili jednokratnu pomoć koju su tražili od Vlade Federacije BiH.

U Federaciji pored minimalne postoji i zagarantovana penzija pa mnoge građane zanima razlika između ove i najniže penzije, kakva je to penzija, koje uslove treba ispuniti da bi se dobila, a koja sada iznosi 684 KM.

– Onaj koji ima 40 godina staža osiguranja kod nas, živi na području Bosne i Hercegovine, ne može primati iznos manji od iznosa zagarantovane penzije. Veći iznos, naravno, može – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U Federaciji pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

– Najniži iznos penzije pripada korisniku starosne, porodične, odnosno invalidske penzije, a kojem je penzija određena u manjem iznosu od penzije koja je utvrđena i isplaćena za decembar 2016. godine u Federaciji, usklađena za sva pripadajuća povećanja na dan ostvarivanja prava – navedeno je iz Zavoda PIO FBiH.

Postoje i srazmjerne penzije.

– Najniži iznos penzije ne osigurava se osiguranicima koji su ostvarili pravo na srazmjerni dio penzije po međunarodnim ugovorima i Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama u provedbi penzijskog i invalidskog osiguranja zaključenog između nosioca osiguranja u entitetima Bosne i Hercegovine, kao ni korisnicima penzije koji nemaju prebivalište na teritoriji BiH, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije uređeno – naveli su iz Zavoda PIO FBiH.

(Izvor: faktor.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *