Ko u FBiH može u izuzetnu starosnu prijevremenu penziju?

Jedno od najčešćih pitanja upućenih Federalnom zavodu za penzijsko i invalisko osiguranje jeste ko može ostvariti pravo na izuzetnu privremenu starosnu penziju i da li je tačno da se onima koji ispune uslove za ovu penziju, zbog prijevremenog odlaska, umanjuju penzije za određeni postotak.

Razlika za muškarce i za žene

Iz Zavoda PIO FBiH navode, između ostalog, da u ovoj, 2024. godini u prijevremenu starosnu penziju mogu otići žene sa navršenih 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjesecu staža osiguranja.

Što se tiče muškaraca, pravo u 2024. godini na ovu penziju imaju oni sa 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2025. godini u izuzetnu prijevremenu penziju mogu otići žene sa 59 godina života i 34 godine staža osiguranja. U 2026. godini žene sa 59 godina i šest mjeseci života i 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja, u 2027. godini sa 60 godina života i 35 godina staža osiguranja. Zatim, u 2028. godini u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju mogu otići žene sa 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Kada je riječ o muškarcima, u ovu penziju naredne godine mogu otići oni sa navršenih 64 godine života i 39 godina staža osiguranja a u 2026. godini za 64 i po godine života i 39 i po godina staža osiguranja.

Tako je uređeno Zakonom o penzijskom i invalidskom

Svima koji odu u prijevremenu starosnu penziju umanjuju se penzije na način da se za svaki mjesec ranijeg odlaska, u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene penzije umanjuje za 0,3 posto, odnosno, četiri posto na godišnjem nivou.

Naprimjer, ukoliko žena ode u penziju sa 63 godine života, penzija joj se umanjuje za osam posto. To umanjenje je trajno.

Šta kaže zakon

Može li se u Federaciji u penziju prije 65. godine života i sa manje od 40 godina staža?

– Ta prijevremena penzija neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim penzijama. Umanjenje penzija, ako se ide ranije, je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Smisao umanjenja penzija je da destimulira ljude da odu ranije u penziju, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto – kazao je ranije za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

(Izvor: faktor.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *