Banjsko liječenje za penzionere: 30 mjesta u Lječilištu Gata

Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona, uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, svake godine organizuje banjsko liječenje za penzionere ovog dijela Bosne i Hercegovine. Ovih dana se sakupljaju spiskovi za novi krug boravka u ZU Lječilište Gata kod Bihaća.

Sve funkcioniše po sistemu da Savez udruženja penzionera USK uputi Federalnom savezu PIO/MIO fakture za boravak u banjskim lječilištima, a koji potom uplaćuje sredstva zdravstvenim ustanovama u kojima penzioneri treba da borave na liječenju.

“Ta sredstva se moraju iskoristiti do 31.12.2023. godine i ono što ne bude iskorišteno pitanje je da li će se moći prenijeti u narednu godinu. Mi smo kao Savez udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH krajem agusta ove godine dobili dodatnih 430.000 KM za banjsko liječenje i taj iznos se dijeli s četiri kantonalna saveza penzionera. Unsko-sanskom kantonu od tih sredstava pripada 27.520 KM u svrhu besplatnog banjskog liječenja penzionera. Ugovor smo potpisali sa lječilištima u Fojnici, Olovu, Gradačacu i Gati. Prve tri lokacije nude osmodnevni tretman i boravak u banjama, koji iznosi 640 KM po jednom penzioneru, dok ZU Liječilište Gata nudi boravak od 10 dana po cijeni 450 KM što je dosta povoljnije i mi smo se opredijelili za Gatu”, kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera USK Mirsad Terzić.

Kada se dobijena sredstva podijele na cijenu za boravak jednog penzionera, USK je dobio mogućnost besplatnog banjskog liječenja za 61 penzionera. Međutim, kako su kapaciteti Liječilišta u Gati dijelom popunjeni, dobili su 30 mjesta.

“Mi smo ovih dana prema općinskim udruženjima uputili zahtjev da nam pošalju spiskove prema broju dobijenih mjesta. Dobio sam spiskove za Udruženje penzionera iz Bosanske Krupe, koje ima šest mjesta na raspolaganju i Udruženja penzionera iz Sanskog Mosta koje je imalo osam mjesta na raspolaganju. Spiskove kontrolišu u Federalnom savezu PIO/MIO i oni koji su jednom koristili banjsko liječenje sada nemaju mogućnost da idu na banjsko liječenje”, kaže Terzić.

Dodaje, kako će oni koji ne odu na banjsko liječenje ovaj put, biti stavljeni kao prioritet za naredni krug besplatnog banjskog liječenja.

(Izvor: Fena)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *