Čekaju se podaci o procentu uvećanja: Ništa od 300 KM na penziju?

Dok se čekaju zvanični podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu na osnovu kojih će biti poznat tačan procent uvećanja penzija temeljem redovnog usklađivanja koje se vrši 15. aprila, dotle je sasvim jasno kako od jednokratne novčane pomoći u iznosu prosječne samostalne decembarske penzije od 675 KM nema ništa.

Zahtjev odbijen

Za isplatu te, kako su je nazvali penzioneri, 13. penzije bilo bi potrebno oko 286 miliona KM. Za takav potez, to jest isplatu tih sredstava u Vladi BiH apsolutno nema raspoloženja i praktično taj zahtjev je odbijen na posljednjem sastanku između članova Kolegija Vlade FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, i direktora Zavoda PIO i Saveza udruženja penzionera i umirovljenika FBiH.

Usto što je taj zahtjev odbijen, ponajviše zbog visine traženih sredstava, skoro je izvjesno da će penzioneri ostati i bez pomoći od 300 KM, iznosa za koji se jedan dio u Savezu i zalagao. S druge strane, pojedini su zastupali stav da se isključi isplata bilo kakve jednokratne pomoći, već da se traži uvećanje iznosa penzija, za što trenutno ne postoji zakonska mogućnost.
Ovoj populaciji veliki problem pričinjava upravo model usklađivanja penzija, zbog čega će u Savezu pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PIO.

Jasan izračun

Federalni zavod za statistiku će uskoro objaviti konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.
Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daje iznos redovnog usklađivanja. Penzionerima je po tom osnovu zbog teškog materijalnog položaja akontativno otpočela isplata uvećanih primanja za pet posto. Od 15. aprila će im, najvjerovatnije, za procent biti više penzije iako se iznosilo da će u konačnici to redovno usklađivanje biti sedam posto.

Novi sastanak

U Savezu udruženja penzionera FBiH u petak nisu mogli komentirati informacije u vezi s traženom jednokratnom novčanom pomoći, makar i u minimalnom iznosu. Rekli su nam da će se boriti za izmjene Zakona PIO te da bi naredni sastanak s čelnicima Vlade FBiH trebali imati nešto prije odluke o redovnom usklađivanju, odnosno prije 15. aprila.
Ako ostane na šest posto, to će biti jedino uvećanje u ovoj godini, s obzirom na to da vanredno usklađivanje nije moguće.

(Izvor: avaz.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *