Domovi za stare – Interesovanje veliko, a malo penzionera koji mogu priuštiti smještaj

U domove za stare u Bosni i Hercegovini dolaze penzioneri iz komšiluka ali i iz cijele Evropske unije- računica je jasna, cijene su niže. Boravak u domovima, pogotovo privatnim, naši penzioneri rijetko sebi mogu priuštit

Kako žive penzioneri u BiH?

Naši najstariji sugrađani, umjesto da uživaju nakon što su decenije proveli radeći jedva sastavljaju kraj s krajem. Preživljavanje umjesto lijepe starosti. Kažu, ne znaju šta bi da im djeca ne pomognu.

Kad posmatramo strukturu utroška penzije, najviše ode na osnovne životne namirnice, za komunalne usluge i lijekove. Penzioneri naši ne razmišljaju o godišnjim odmorima, o nekom luksuzu, o garderobi, o automobilima i o bilo kojem nivou višeg standarda življenja, rekao nam je predsjednik Saveza penzionera FBiH Redžo Mehić.

Štefanija i Uroš Opačić iz Zagreba odlučili su starost provesti u Domu za stara lica u Gradišci. U Hrvatskoj su napravili kuću koju su ostavili djeci. Sa 1600 eura penzije, koliko zajedno imaju ne mogu platiti dom u Njemačkoj u kojoj su živjeli i radili. I nisu jedini, u domove za stare u Bosni i Hercegovini dolaze penzioneri iz komšiluka ali i iz cijele Europske unije- računica je jasna, jeftinije je.

Jeftinije nego u EU

“Penzioneri se odlučuju za boravak u našim domovima jer su domarine u zemljama gdje su stekli svoje penzije izuzetno visoke. Oni sebi ne mogu priuštiti boravak u tim domovima. Naš dom koji je na samoj granici sa Hrvatskom je izuzetno primamljiv i za strane državljane, tako da su i oni sve više korisnici naših usluga”, kazali su iz Doma za starija lica “Rezidencija Bakić”.

Boravak u ovom Domu za pokretnu osobu koja je dosta samostalna košta 1.200 KM. U staračkom domu Sentivo u Sarajevu nam kažu da je cijena za osobe koje su samostalne, psihički zdrave i obavljaju svoje potrebe bez pomoći drugih 1490 KM, a ukoliko žele u jednokrevetnu sobu, to će platiti 1800 KM. U Centru za stare i iznemogle osobe u Mostaru, cijena za samostalne korisnike u višekrevetnim sobama je 750,00,KM. Za nepokretne i one koji trebaju tuđu pomoć i njegu u višekrevetnim sobama, cijena je 900,00 KM.

– Nažalost, u BiH je malo penzionera koji od svoje zarađene penzije mogu priuštiti smještaj u privatnom domu. Kod nas uglavnom borave oni čija djeca žive u dijaspori, stav je Doma Sentivo.

U ovom Domu nas podsjećaju i na to kako se u našoj zemlji odlazak u dom još uvijek smatra sramotom. Kažu, starije osobe im dolaze tek kada iscrpe sve druge mogućnosti, odnosno kada zbog zdravstvenih razloga, porodica nije u mogućnosti pružiti im neophodnu njegu i pomoć.

(Izvor: oslobodjenje.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *