Evo koliko se novca uplati, a koliko je potrebno za penzije u FBiH

Ovogodišnji Budžet Federacije BiH iznosi blizu 7,5 milijardi i rekordan je, međutim iz Vlade Federacije BiH može se vrlo često čuti kako dobar dio budžeta ide na isplatu penzija, nekih 3,2 milijarde KM, piše Faktor.

Postavlja se pitanje da li u konačnici toliko novca ide za penzije ili jedan dio, s obzirom na godišnje prihode od uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.Pojašnjenje koliko je novca na godišnjem nivou potrebno za isplatu penzija, a koliko se u toku godine uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatražili smo u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– U 2023. godini, za isplatu penzija utrošeno je 3.141.754.222,07 KM. Prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosili su 2.821.438.130,52 KM. Penzije se, pored doprinosa koji su dominantan izvor prihoda, finansiraju i iz budžetskih sredstava – navodi Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Kvesić se osvrnuo se pitanje koliko radnika ide na jednog penzionera.

– Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Ovaj omjer je u približno isti već oko 15 godina – kazao je Kvesić.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *