Fond PIO saopštio: Pogledajte ko ima pravo na ponovno određivanje penzije

Korisniku starosne ili invalidske penzije koji stekne status osiguranika u obaveznom i dobrovoljnom osiguranju, na njegov zahtjev će se odrediti novi iznos penzije, pod uslovima da je naknadno navršio najmanje godinu dana staža osiguranja, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

U poslednje tri godine zabilježen je trend povećanja broja zahtjeva za ponovno određivanje penzije sa 946 u 2021. godini, 1.122 u 2022. godini i 1.212 u 2023. godini.

“To potvrđuje činjenicu da iz godine u godinu raste i broj korisnika prava koji istovremeno imaju i status osiguranika”, navodi se u saopštenju.

Pravo na ponovno određivanje penzije ima korisnik koji istovremeno ima i status osiguranika u periodu od najmanje godinu dana za koji je plaćen doprinos.

Novi iznos penzije određuje se tako da se ponovo odredi iznos penzije na dan ostvarivanja prava, računajući i naknadno navršeni staž, kao i plate, odnosno osnovice osiguranja, pa se zatim taj iznos usklađuje sa kretanjem penzija od dana ostvarivanja prava do dana određivanja novog iznosa penzije.

Novi iznos penzije pripada korisniku od dana podnošenja zahtjeva i ne može biti niži od dostignutog iznosa penzije za mjesec u kojem je zahtjev podnesen.

Korisnik penzije može da podnese zahtjev za određivanja novog iznosa penzije i na osnovu činjenica za koje se naknadno saznalo ili su nastupile nakon donošenja rješenja o priznavanju prava na penziju.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *