Hoće li lijekovi biti jeftiniji?

Direktori fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta razgovarali su sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoranom Tegeltijom o zajedničkoj inicijativi koja se odnosi na ukidanje odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove.

Naime, ovu inicijativu fondova je nedavno razmatrao i Savjet ministara BiH, te je proslijeđena Upravi za indirektno oporezivanje na dalje razmatranje njene provodivosti.

Kako je saopšteno iz FZO RS, tim povodom direktori fondova su Tegeltiju informisali o značaju ove inicijative za zdravstvene sisteme, budući da fondovi izdvajaju ogromna sredstva za PDV prilikom nabavki lijekova, koja bi se mogla usmjeriti na unapređenje zdravstvene zaštite građana.

“Direktor Uprave za indirektno oporezivanje, takođe, smatra da inicijativa jeste opravdana, te da je zajedno sa entitetskim vladama potrebno razmotriti najbolje rješenje. Jedna od varijanti Uprave za indirektno oporezivanje, a koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, jeste da se razmotri da se PDV kojeg fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi na način da se u već zakonom definisane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima, uključe i fondovi sa određenim procentom. Na ovaj način obezbijedila bi se značajna sredstva koja bi fondovi mogli usmjeriti na dalja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući finansiranje novih terapija i dr.”, naveli su iz FZO RS.

Kako dodaju, direktori fondova zdravstvenih osiguranja Srpske, FBiH i Brčkog, Dejan Kusturić, Vlatka Martinović i Radomir Nikolić, zahvalili su Tegeltiji što je pokazao razumijevanje za izazove sa kojima se suočavaju obavezna zdravstvena osiguranja u BiH i podršci koju je pružio za dalju realizaciju zajedničke inicijative.

Podsjećamo, krajem prošle godine fondovi su uputili zajedničku inicijativu nadležnim institucijama entiteta i BiH za ukidanje/smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *