Hronični problem nedostatak kadra: Ljekare iz penzije vraćaju na posao

Manjak ljekara porodične medicine sve češće dovodi u pitanje rad domova zdravlja širom Srpske, zbog čega se mnoge zdravstvene ustanove dovijaju na razne načine kako bi došle do prijeko potrebnog kadra, a koliko je problem ozbiljan svjedoči njihova težnja da im se, između ostalog, omogući angažovanje penzionisanih doktora.

Među njima je i Dom zdravlja u Prijedoru, koji je nadležnima u Srpskoj uputio prijedloge za prevazilaženje manjka ljekarskog kadra, kao privremenu mjeru do stabilizacije stanja u tom pogledu, budući da se ova ustanova suočava s problemom nedovoljnog broja specijalista porodične medicine i hitne medicinske pomoći.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Miloš Marjanović rekao je da prijedlozi podrazumijevaju izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti na način da se u izuzetnim slučajevima, kao što je nedostatak doktora u evidencijama Zavoda za zapošljavanje, omogući angažovanje penzionisanih ljekara.

Dodatni problem koji opterećuje rad ustanova je, kazao je on, mogućnost da doktor medicine neposredno nakon završenog fakulteta i zaposlenja, bez obzira na dužinu radnog staža, može da konkuriše za specijalizacije koje raspisuju ustanove bilo kojeg nivoa zdravstvene zaštite.

(Izvor: Srna; foto ilustracija: pixabay)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *