Je li 13. penzija misaona imenica?

Tačno dvije sedmice koliko je prošlo od isplate penzija za avgust u novčanicima većine penzionera jedva da je ostala koja marka. Pogotovo su u teškoj situaciji oni koji primaju minimalne penzije od 538 KM, a većina građana treće dobi strahuje od nadolazeće zime i grijne sezone.

O isplati tzv. 13. penzije ili jednokratnog dodatka, kakav će, u okviru novog paketa mjera protiv inflacije, dobiti u susjednoj Hrvatskoj, u FBiH za sada nema ni riječi.

Činjenica je da je, što se tiče zakona, Federalna vlada iscrpila sve mogućnosti kada je riječ o redovnom i vanrednom usklađivanju, po čijem su osnovu iznosi penzija u ovoj godini uvećani za nešto vise od 20 posto.

Uprkos tome, materijalni i socijalni položaj penzionera nije promijenjen zbog konstantnog divljanja cijena prehrambenih, kao i drugih proizvoda, ali i komunalnih usluga.

Štaviše, kako nam kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH, traže se modusi kako popraviti teško stanje u kojem se ova populacija nalazi.

“lako se, prema ocjeni ekonomskih analitičara, inflacija smiruje, činjenica je da cijene i dalje divljaju. Položaj penzionera se ništa bitnije nije popravio, naprotiv, sve se to istopilo”, kazao je Mehić.

U traganju za rješenjima o tome kako poboljšati položaj penzionera u Savezu ne isključuju 13. penziju, međutim, pribojavaju se da je to trenutno misaona imenica.

(Izvor: Dnevni avaz)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *