Kako građani preživljavaju, penzionerima najteže

Na marginama ostaje pitanje kako preživljavaju građani? Potrošačka korpa od gotovo je tri hiljade maraka, pet puta je veća od minimalne penzije i plate. Krize nema samo za poltičare, koji prema procjenama, zarađuju i do osam puta više od građana.

Penzionerka Ljuba Pejić od kako su cijene počele da divljaju, smanjila je kupovinu. Prati gdje je šta jeftinije.

“Za nas penzionere je veoma teško. Penzije su male i djeca nam dobro dođu, oni nam puno pomognu i izađemo na kraj”, ističe Ljuba Pejić, penzionerka iz Banje Luke.

U Udruženju potrošača Zvono ističu da se građani odriču mnogih stvari da bi preživjeli. Većina više ne kupuje na kilogram, već na komad. Smatraju da su povećani prilivi u budžete od PDV-a posljedica rasta cijena, a ne kupovne moći građana koja se osjetno smanjila.
JOVAN VASILIĆ,

“Cijene na pijaci su porasle u odnosu na pošlu godinu, nekih proizvoda 100 posto. Jedan sloj građana jako dobro živi. Kod nas je prisutno raslojavanje kada je u pitanju kvalitet života”, kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”.

Građani u potrošačkoj korpi najviše troše na hranu, skoro 50 odsto, dok je pokrivenost minimalnom platom 20 odsto. Ograničenje i pojedinačno odricanje od marži na neke proizvode, u Savezu samostalnih sindikata BiH, ocjenjuju kao nedovoljnu i kratkoročnu mjeru. Naglašavaju da treba pomoći domaćim proizvođačima i više ulagati u poljoprivredu.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *