Kako razlikovati gripu, prehladu i COVID, ali i kako sačuvati zdravlje?

Sezona je respiratornih virusa, prehlada, koronavirusa… U domovima zdravlja širom Bosne i Hercegovine povećan je broj pacijenata koji se žale na dugotrajna akutna respiratorna oboljenja. Kako razlikovati gripu, prehladu i COVID, ali i kako sačuvati zdravlje?!

Odlazak u apoteke po lijekove ovih dana sve je češći. Mnogi su na bolovanju. U domove zdravlja dolaze građani sa povišenom temperaturom, malaksali, a žale se na bol u mišićima i kašalj.

”Ima dosta prehlađenih mogu vam reći, ali ja nisam. Čuvam se”, “Koliko ja primjećujem vidim da je povećan broj prehlađenih i sa nekakvom gripom. Mislim da ljudi moraju više paziti. Nema da se ide gdje je puno ljudi, mora se više čuvati. Ja nisam nešto posebno, malo ono šmrcam ali nije problem nikakav”, samo su neki od komentara građana.

Još uvijek nema zabilježenih slučajeva gripe. Ona se tek očekuje u narednom periodu. Trenutno je najviše prisutna prehlada kao i akutne respiratorne infekcije.

Kenana Ljuca, Dom zdravlja Stari Grad:

”Definitivno smo primijetili da i nakon što pružimo terapiju bilo da je simptomatska ili gdje postoji medicinska indikacija antibiotska terapija, ostane osjećaj umora, iscrpljenosti, oslabljenog apetita i na to se građani žale. Što je u principu multifaktorijalno. Nije samo bolest da utiče na to stanje, tu je među razlozima i stres”.

Kao i aerozagađenje, navodi doktorica. Jačanje imuniteta stoga je u ovom periodu godine prioritet. U zraku je i dalje koronavirus. Razlike gripe, kovida i prehlade su u nijansama.

Aida Pošković – Bajraktarević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo:

”Temperatura je kod gripe uvijek visoka, a kod kovida može da bude i da ne bude, kod prehlade može da bude bez temperature ili sa umjerenom. Umor i malaksalost karakteristični su za kovid i gripu, ali ne za prehladu. Kod prehlade je karakteristično curenje nosa, kod gripe manje. Kašalj kod kovida i gripe, kod prehlade može biti umjeren ili totalno da izostane. Razlike su poprilično male, jedino se testiranjem može otkriti da li je to kovid ili gripa”.

Sada se govori o novom podtipu omikron soja koronavirusa. Nije registrovan u BiH, a broj oboljelih od koronavirus smanjuje se iz godine u godinu.

Nina Rodić – Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske:

”Sojevi koji nastaju iz omikrona nema nikakvih specifičnosti u odnosu na prethodne sojeve. Nemaju čak ni specifičnosti u odnosu na viruse grupe i druge viruse koji uzrokuju respiratorne tegobe. Novi soj koji je nastao HV.1, on je potomak omikrona kao i prethodni što su bili”.

Doktori pozivaju na imunizaciju. Kada je u pitanju gripa vacinisati se mogu djeca od šest mjeseci i starija, ali se preporučuje prvenstveno trudnicama, hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

(Izvor: N1info.ba; Foto ilustracija: Yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *