Koji dokumenti vam više neće trebati za ostvarivanje penzionog prava?

U Federaciji BiH uskoro će biti pojednostavljeno ostvarivanje prava na penziju. Naime, Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH pokrenuo je proceduru ukidanja CIPS-a.

Iz PIO/MIO su za portal Radiosarajevo.ba pojasnili koji dokumenti više neće biti potrebni za podnošenje prijave za ostvarivanje prava na penziju.

“U izradi je aplikacija pomoću koje će naši zaposleni imati uvida u podatke kojima raspolaže IDDEEA, a koji su od značaja za donošenje rješenja o pravima iz oblasti penziono-invalidskog osiguranja. Budući korisnici penzije će ubuduće prilikom podnošenja zahtjeva biti oslobođeni obaveze dostavljanja uvjerenja o prebivalištu, rodnog lista kao i uvjerenja o državljanstvu”, pojasnio je Tomislav Kvesić, iz Službe za odnose s javnošću FZ PIO/MIO.

Dodaje da neće biti potrebno dostavljati ni uvjerenje o prestanku radnog odnosa.

“Takođe, s obzirom da mi u matične evidenciji raspolažemo podacima o radnom odnosu osiguranika, neće uskoro biti potrebe dostavljati ni uvjerenje o prestanku radnog odnosa, a radna knjižica je već od ranije postavljena kao opcija, odnosno nije obveza, no, može poslužiti kao dokaz”, istakao je Kvesić.

Napominje da su aktivnosti započete, a kada bude sve okončano obavijestit će javnost odnosno buduće korisnike penzije.

Posjašnjeno je da je cilj olakšati i pojednostaviti procedure samog podnošenja zahtjeva te iskoristiti sve one podatke do kojih mogu doći službenom razmjenom umjesto traženja od samih stranaka da dostavljaju razna uvjerenja.
Podsjetimo, najniža penzija za oktobar iznosila je 538,27 KM, a zagarantirana 642,40 KM. Najviša penzija ostvarena 2.800 KM.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *