Najavljen bolji položaj i status penzionera u Federaciji BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je u srijedu sastanak s predstavnicima penzionera iz Sarajeva i Mostara na kojem je razgovarano o unapređenju statusa penzionera i kvaliteta života te važne populacije.

Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje penzija, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća penzionera, te izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih penzija.

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima te je po pitanju povećanja penzija zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja penzionera u Federaciji.

Po pitanju zahtjeva za izmjenu Zakona o PIO, u dijelu nove formule za usklađivanje, odnosno povećanje penzija, zaključeno je da nije u potpunosti primjenjiv u traženom obliku, te je dogovoreno da Ministarstvo u sljedećih dvadeset dana pripremi prezentaciju ovog segmenta sa pregledom uporednog zakonodavstva zemalja regije i EU zemalja, a da se nakon toga zajednički formulišu eventualne izmjene navedenog propisa.

Ministar Delić podržao je prijedlog Saveza za osnivanjem vijeća penzionera u Federaciji BiH kao zvaničnog tijela za zagovaranje prava penzionera pred vlastima u kom smislu je dogovoreno da se za Vladu Federacije pripremi odgovarajuća informacija sa prijedlogom zaključaka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Izvor i foto: Fena)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *