Penzioneri: Malo nam daju, a mi još manje trošimo

Dok se BIH suočava s ekonomskim izazovima, stanje penzionera postaje sve važnije pitanje. Mnogi od njih žive s minimalnim primanjima koja često nisu dovoljna ni za osnovne potrebe

Penzioneri se suočavaju s teškim životnim uslovima zbog niskih penzija. Mnogima od njih je teško da pokriju osnovne životne troškove poput hrane, lijekova i komunalija.

– Prvo lopove da skinemo s mjesta, pa onda mijenjamo situaciju, pa će se valjda situacija promjeniti, rekla je Selvedina Hodžić.

– Sa mojom penzijom podmirim režije i to je to, da nije pomoći djece ne znam sta bi, ne znam sta bih vam rekla to je tuga Božija, radite toliko godina i onda vam uskrate da živiti, smatra Lejla Kele.

– Jer su sada penzije jako male zbog toga sto drzava finansira penzije, ne ide iz privatnih fondova, drugo sve drzave plate umanjuju za veliki iznos procenutalno s toga velike penzije imaju samo milioneri i veliki bogatasi, svi ostali, sirotinja ima male penzije, nedovoljne za normalan zivot, rekao je Simo Radišić.

S obzirom na inflaciju i rastuće troškove života, primanja često nisu dovoljna da zadovolje sve potrebe. Pored toga, mnogi stariji ljudi imaju dodatne zdravstvene troškove, što dodatno otežava njihovu finansijsku situaciju. Zbog svega ovoga, mnogi penzioneri su prinuđeni da traže pomoć od porodice ili humanitarnih organizacija kako bi preživeli.

– Oni nama ne mogu malo dati koliko mi mozemo malo potrositi, i nama ne treba više nek oni imaju nama ne treba, kud ces bolje, mi penzioneri ekstra zivimo ne placamo lijekove, struju, vodu, kanalizacije, odrzavanje i sve ostalo, dobro nam je, nek Nista ne daju, nek oni samo imaju, izjavio je Rasim Lučkin.

– Ma ni govora, nije dovoljan ni preko hiljade a kamoli prosjecna penzija, ali eto zivi se, rekao je Dohranović Hajrudin.

Bez sistemske podrške i adekvatnih penzionih reformi, mnogi penzioneri nastavljaju da žive u neizvjesnosti i oskudici.

Penzioneri traže jednokratnu pomoć i povećanje penzija, a svoje zahtjeve jučer su uputili Vladi FBiH.

(Izvor i foto: okanal.oslobodjenje.ba)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *