Penzioneri iz Modriče uživaju u Centru za zdravo starenje

I dok većina manjih gradova u BiH nema Centra za zdravo starenje, pozitivan primjer dolazi iz Modriče. U ovoj opštini Centar za zdravo staranje funkcioniše još od 2015. godine.

Prema riječima Svjetlana Gajić, koja je voditelj Centra za zdravo starenje u Modriči, ovaj Centar trenutno okuplja 130 članova i svi su stariji od 60 godina.

Prvenstvena uloga centra je poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi kao i njihova socijalna uključenost.

“U našem centru imamo razne aktivnosti koje smo podijelili kroz sekcije. Prva i osnovna sekcija je preventivno-korektivna gimnastika koju provodimo svakodnevno kroz vježbe prilagođene njihovom zdravstvenom stanju. Također, naši članovi imaju mogućnost da u svakom trenutku provjere krvni pritisak, da izmjere šećer i tjelesnu težinu. Povremeno organizujemo i dolazak ljekara iz Doma zdravlja Modriča koji drže predavanje na razne teme koje su bliske njihovom zdravstvenom stanju”, ističe Gajićeva.

Osobe treće životne dobi mogu usvojiti ili unaprijediti svoja znanja iz oblasti informatičke pismenosti što im olakšava kontakt sa njihovom rodbinom i prijateljima. Tu su još muzička, kulinarska i kreativna sekcija koje djeluju u ovom centru.

“S obzirom da su to osobe koje su starije od 60 godina i imaju mnogo iskustva sa tradicionalnim ručnim radovima, imamo tu časove pletenja, heklanja, veza kao i razne radionice kao što su dekupaž, radionice za slikanje. Od početka otvaranja imamo određeni broj članova koji su redovni i koji dolaze svakodnevno jer na taj način centar je u stvari njihova druga kuća u kojoj se osjećaju korisno, aktivno, a samim tim i poboljšavaju i održavaju kvalitet svog života”, pojašnjava Gajićeva.

Ovaj Centar za zdravo starenje se finansira kroz određenu podršku opštine Modriča, ali i projektima koje sami implementiraju. Ističu da trenutni kapaciteti prostora koji imaju ne zadovoljavaju sve njihove potrebe jer imaju veliki broj članova. Kako su pojasnili očekuju da se i ovaj problem uskoro riješi.

Iako su jedini centar ovog tipa u Republici Srpskoj nadaju se da će njihov primjer uskoro slijediti i druge opštine/gradovi. Kako je na kraju pojasnila Svjetlana Gajić, penzioneri zaista zaslužuju ovakve centre koji im mogu omogućiti kvalitetan i ispunjen život.

(Izvor i foto: zosradio.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *