Penzioneri sa Milićem o položaju najstarije populacije

U Specijalnoj bolnici “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici danas je održan sastanak regionalnih odbora udruženja penzionera banjalučke i prijedorske regije na kojem je razmatran materijalni i socijalni položaj penzionerske populacije.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić rekao je novinarima da je riječ o redovnom sastanku regionalnih odbora o standardu penzionera, ostvarivanju povoljnijih uslova kod dobavljača, kreditiranju penzionera i korištenju banjsko-rekreativnih kapaciteta u Republici Srpskoj po povoljnijim uslovima.

“Penzionere svakako najviše interesuje mogućnost redovnog godišnjeg usklađivanja penzija i redovnost u isplati koja je postignuta jer su od 2016. godine penzije uvijek na vrijeme ili nekoliko dana prije”, rekao je Milić.

On je dodao da je kao direktor Fonda PIO zainteresovan da razgovara o situaciji na terenu i tome kakav je položaj penzionerske populacije jer više od 220.000 penzionera živi širom Republike Srpske.

“Mi u Fondu PIO se trudimo da budemo u potpunosti ažurni, a prioritet je zadovoljstvo korisnika naših usluga, penzionera odnosno korisnika prava, kao i svih osiguranika i uplatilaca doprinosa koji svojim vrijednim radom pune budžet i penzijski sistem koji počiva na principu međugeneracijske solidarnosti”, rekao je Milić.

On je naveo da je više od 53.000 korisnika prava koji žive van teritorije Republike Srpske, širom svijeta.

Predsjednik Udruženja penzionera banjalučke regije Zoran Uletilović rekao je da je na sastanku razmatran materijalni položaj penzionera i pitanja zdravstvene zaštite.

“Penzioneri veoma teško žive, a značajan je podatak da u Banjaluci imamo 1.955 penzionera koji primaju 279 KM najniže penzije. Kada plate režije i kupe lijekove njima ne ostaje ništa i zato na sastancima nastojimo da razmotrimo mogućnosti za povećanje penzija, povoljniju nabavku lijekova, drva, prijevoza i druga pitanja”, rekao je Uletilović.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar rekao je da je primarna tema sastanka zdravstvena zaštita najstarije populacije, te aktuelno stanje, materijalni i socijalni položaj penzionera u Republici Srpskoj i dosadašnja pomoć penzionerima za nabavku ogreva.

Predsjednik Udruženja penzionera opštine Kozarska Dubica Rodoljub Burazor rekao je novinarima da je položaj penzionera težak, te da ove godine nije bilo vanrednog povećanja penzija.

“Inače imamo običaj da se organizuje sastanak regija radi lakšeg dogovora i da bi našim prijedlozima mogli uticati na predstavnike republičkog udruženja koje može stupiti u kontakt sa Vladom Republike Srpske u smislu unapređenja penzionerskog standarda”, rekao je Burazor.

Sastanku regionalnih odbora udruženja penzionera banjalučke i prijedorske regije danas je prisustvovao i direktor Specijalne bolnice “Mlječanica” Darko Banjac.

(Izvor i foto: Srna)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *