Penzioneri u FBiH bi mogli dobiti uvećane penzije već u februaru

Redovno usklađivanje penzija zakonska je obveza i vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara. Pa bi tako u aprilu uvećana penzija bila isplaćena u maju, a uz to i razlike između isplaćenih i uvećanih penzija za prva tri mjeseca.

Parametri koji utiču na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja.

“Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna. Ali, postoje pretpostavke i očekivanja”, rekao je glasnogovornik Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa – akontacijsko usklađivanje penzija, što bi značilo da se dio tog redovnog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati penzija za januar, a koje se isplaćuju u februaru.

“Konačnu će odluku o tomu donijeti i eventualnu saglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH. Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još uvijek ne znamo, no, očekujemo i opredjeljenje je, da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će penzije za januar biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati”, istakao je on.

Kada je u pitanju redovita isplata penzija, koja je ovaj mjesec penzionerima isplaćena nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, Kvesić pojašnjava da je Zakon definirao da se sredstva za isplatu osiguravaju do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *