Penzioneri Unsko-sanskog kantona traže bolju zdravstvenu njegu i zaštitu

Penzioneri u Unsko-sanskom kantonu suočeni su s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju ostvarivanje adekvatnih zdravstvenih usluga, uprkos tome što uredno i redovno plaćaju zdravstveno osiguranje. Ovaj problem sve više zabrinjava starije građane koji se suočavaju sa poteškoćama prilikom pristupa medicinskoj njezi koja bi im trebala biti zagarantovana.

Prema svjedočenjima penzionera, dugotrajno čekanje u redovima, nedostatak specijalističkih pregleda i terapija te loša komunikacija sa medicinskim osobljem postali su svakodnevica. Mnogi penzioneri koji su čitav život radili i uredno plaćali svoje osiguranje sada su prisiljeni suočiti se s teškoćama u dobivanju potrebne zdravstvene skrbi.

“Problem su i esencijalne liste, A i B liste, redovi i liste čekanja. Mi ukazujemo na te probleme i svojevrstan smo korektor vlasti. Svaki dan dobivamo od penzionera informacije da je neki lijek skinut sa esencijalne liste. Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) formira listu i predlaže, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike je nadležno za taj resor, prati sve to i donosi odluke o usvajanju tih lista. Nažalost moram kazati da naše resorno Ministarstvo u posljednjih 5 godina nije učinilo ništa u pravcu poboljšanja zdravstvene zaštite penzionera. Čak su u nekim domovima zdravlja penzioneri morali plaćati preglede koje su platili ZZO USK-a kroz zdravstveno osiguranje”, kaže Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a.

Dodaje, kako te preglede uknjiži ZZO USK-a i refundira sredstva domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici, dok penzioneri gotovinom plaćaju neke preglede i čak u nekim slučajevima ne dobiju račun za to.

(Izvor: bosnainfo.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *