Penzioneri već sada planiraju troškove za narednu zimsku sezonu

Iako je ljetni period mnogi građani, a naročito penzioneri, već uveliko nabavljaju ogrev za narednu grejnu sezonu.

Mnogi su požurili sa nabavkom i kupovinom ogreva smatrajući da će cijene prije početka zimske sezone sigurno porasti. Iz Udruženje penzionera/umirovljenika Opštine Kakanj ističu da za sada nemaju problema kada je u pitanju nabavka ogreva za njihove članove.

Cijene drva, uglja i peleta u BIH ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, mnogim domaćinstvima ovaj izdatak predstavlja veliki udar na kućni budžet. Udruženje penzionera/umirovljenika Opštine Kakanj i ove godine ugovor je potpisalo sa firmom „Drvosječa“ Srajevo.

“Jedini ponuđač koji nam je odgovarao je firma „Drvosječa“ d.o.o Sarajevo. Najviše se traži iscjepano drvo čija cijena po metru je 165 KM,” istakao je Irfan Imamović, predsjednik Udruženja penzionera Opštine Kakanj.

Penzioneri imaju mogućnost da ogrev plaćaju u ratama što im omogućava planiranje troškova u njihovim budžetima.

Na ovaj način oko 1.000 članova Udruženja obezbjeđuje ogrev za zimu. Iako nije isplativo, za pojedine penzionere, naročito one sa minimalnim penzijama, ovaj način plaćanja predstavlja jedini izbor.

“Kada ne bi davali na deset rata na šta je pomenuto preduzeće pristalo, mali je broj ljudi, naših penzionera koji bi na drugačiji način mogli da nabave ogrevno drvo. Svako od njih uzima negdje oko 10 m što je 1.650 KM, te pare penzioneri nemaju. Cijene se stalno mijenjaju”, istakao je Imamović.

Udruženje u saradnji sa kantonalnim predstavnicima Udruženja penzionera trenutno razmatra mogućnost i o ukljičivanju još nekih šumskih privrednih društava, a sve s ciljem da svi njihovi članovi ogrjev dobiju prije zime odnoso da pokušaju izbjeći problem sa kojima se svake godine susreću kada je u pitanju nabavka i snabdijevanje ogrevom za ovu, jednu od najugroženijih kategorija društva.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *