Penzionerima u Doboju obezbijeđena kasa spasa za nabavku ogreva

Nabavka ogreva svake godine zadaje glavobolju dobojskim penzionerima, kojima je, bez obzira na visinu primanja, to najveća stavka u kućnom budžetu.

“Jednom penzioneru obezbijediti sada pet metara drva ili dvije do tri tone uglja, a obično to ide i više, zaista predstavlja nepremostivu prepreku”, rekao je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj.

Ističe da su prije 12 godina formirali kasu uzajamne pomoći i imaju oko 1.500 članova, a najveći broj njih upravo u ovom periodu najviše sredstava iz kase koristi za nabavku ogreva.

Cijene kvalitetnog ogrevnog drveta i uglja skaču kako se približavaju hladni dani, žale se penzioneri, kojima svaka ušteđena marka dobro dođe.

“Kod nas je trenutno cijena uglja 200 KM po toni, s tim da ima nekakvih najava koje govore da bi ta cijena mogla biti i nešto viša, kao i cijena ogrevnog drveta, koja je sada oko 100 KM. Imam nekakvih najava da će ta cijena u narednom periodu biti i viša, tako da je to zaista veliki problem, posebno za nas penzionere da riješimo sebi ogrev za ovu zimu”, navodi Gligorić.

Zbog toga, ali i zbog rasta ostalih životnih troškova, mjesečno pedesetak penzionera, umjesto u vlastiti novčanik, ruku zavuče u kasu uzajamne pomoći.

“To kada pomnožite sa 12 mjeseci, znači negdje između 500 i 600 penzionera kod nas svake godine koristi sredstva iz kase za razne namjene, a najviše upravo za nabavku ogreva”, istakao je Gligorić.

(Autor i foto: Nezavisne novine)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *