Penzioni Fond FBiH stabilan i dugoročno nije ugrožen

Fond je u potpunosti stabilan dakle likvidan, ne postoji nikakav razlog za brigu, rekao je direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.

Pojasnio je da se usvajanjem novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, finansijsko poslovanje vrši preko budžeta. Dakle isplatu penzija vrši budžet te garantuje za njihovu isplatu.

“To znači da trenutni penzioneri se financiraju iz plata trenutnih zaposlenih, odnosno da će penzije budućih penzionera upravo biti financirane iz plata budućih zaposlenih. Naravno takvi fondovi su osjetljivi na određene demografske promjene, ekonomske fluktuacije i političke promjene a to su sve mjere koje Vlada već ima u vidu i aktivno radi na rješavanju tih eventualnih potencijalnih problema a kako bi naravno osigurala dugoročnu održivost i stabilnost”, istakao je Subašić.

Zabrinjavajući je podatak da poduzeća koja plaćaju doprinose duguju preko 3,5 milijarde maraka.

“Tako je, podatak je otprilike manje-više istinit. Naravno formiranjem porezne uprave od 2011. godine, porezna uprava je ta koja vrši naplatu poreza i doprinosa. Mislim da poduzimaju aktivnosti na tom planu. Mi smo tu samo kao servis i podrška. Sigurno bi doprinijelo uveliko kad bi se uspjelo realizirati odnosno kad bi uspjeli naplatiti ta takva potraživanja. Evo ja ću samo podsjetiti da budžet fonda PIO za ovu godinu iznosi upravo oko tri i pol milijarde. Tako da evo veselimo se ukoliko bi uspjeli naplatiti sva ta potraživanj”, istako je Subašić.

(Izvor i foto: federalna.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *