Podrška projektu “Sam u kući”

U Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad Zenica održan je sastanak predstavnika ove ustanove sa predstavnicima Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Zenice. Tom prilikom razgovaralo se o aktivnostima i modelima buduće saradnje vezanim za projekat “Sam u kući”, čiji je cilj pružanje pomoći članovima Udruženja penzionera/umirovljenika koji su bolesni, nepokretni ili su sa posebnim potrebama, a ostali su u svojim stanovima bez tuđe njege i pomoći.

Kako su ovom prilikom istakli predsjednik Udruženja penzionera Mirnas Buljubašić i Dževad Smailagić, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera, sačinjen je Operativni plan, prema kojem je već održan sastanak sa predsjednicima Mjesnih podružnica kako bi se došlo do podataka o broju članova Udruženja koji su ostali sami u stanovima i kućama.

Muamer Mehić, direktor JU centar za socijalni rad Zenica, je ovom prilikom naglasio da: “ Udruženje ima punu podršku Centra te je za početak najvažnije da se uradi spisak lica treće životne dobi koja žive sama, a koja su u socijalnoj potrebi, a sve u cilju poduzimanja neophodnih radnji i mjera koje su u nadležnosti Centra“.

Sastanak je obostrano označen kao izuzetno koristan sa iskazanim prioritetnim potrebama penzionera i zahtjevima u pogledu poboljšanja njihovog položaja. Okončan je zaključcima koji, između ostalog, podrazumijevaju punu podršku projektu “Sam u kući”, izradu evidencija penzionera/umirovljenika koji žive samo u kući a neophodna im je pomoć u osnovnim životnim potrebama, te nastavak ispunjavanja obaveza Centra prema osobama treće životne dobi: imenovanje staratelja, imenovanje staratelja za poseban slučaj, smještaj u penzionerske domove te osiguranje pristupa svim ostalim potrebnim resursima kako bi ove osobe mogle živjeti neovisno i u sigurnom okruženju.

(Izvor i foto: zenicablog.com)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *