Položaj penzionera u FBiH neodrživ

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH rekao je da prosječna penzija koja iznosi 613 KM iznosi 44 posto od prosječne plate te da to najbolje govori kakav je materijalni položaj penzionera.

On je rekao da minimalna penzija iznosi 565 KM, a zagarantovana 674 KM, ali da se zaboravlja da ima veliki broj penzionera koji primaju tzv. “srazmjerne penzije”, a to su one koje su ostvarene u BiH i inostranstvu.

“I kada s es aberu oba dijela te penzije, na primjer Srbije i BiH dešava da se da ima penzija daleko nižih nego što je u Federaciji BiH zakonom propisano. Pošto Federacija i BiH nemaju međunarodne ugovore, ti ljudi trpe ni krivi ni dužni. I rukovodstvo Saveza sve čini da nekako tu nepravdu otkloni da član 82. u zakonu izmjenimo kako bi tim ljudima bilo bar namireno da imaju najniću penziju. Da zaokružim, uopšte stanje ove populacije u najmanju ruku kada su u pitanju visine penzija, nije za pohvaliti”, rekao je Mehić.

Govoreći o povećanju penzija od pet posto, Mehić kaže da je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH definisano da se svake godine 15. aprila vrši redovno usklađivanje penzija na osnovu dva parametra i to stope BDP u prethodnoj godini i indeksa potrošačkih cijena. Kako je pojasnio, ta dva faktora se saberu, 50 posto njihovog iznosa i podijeli sa 2 i dobije se prosjek, odnosno procenat usklađivanja penzija za tu godinu koja je u toku.

“Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda je, 6,2 posto. Indeks potrošačkih cijena je svega 5,8, što je za nas apsurd, ako ništa više. Svjedočimo kakve su cijene i kakvo divljanje cijena. Međutim, za ovaj indeks se uzimaju robe na tržištu, zaboravljajući da naši današnji penzioneri uglavnom penziju troše za preživljavanje, za osnovne stvari i da plate režijske troškove. To povećanje je veoma simbolično i neznatno za najniže penzije to je nekih 30 – ak KM ili za najveće 120 KM. To ni u najmanjoj mjeri nije amortizovalo položaj kakav je veoma težak, rekao je Mehić.

Naglasio je i da je položaj penzionera neodrživ te da je neophodno da se praktikuju jednokratne novačen pomoći, ali da to nije rješenje jer cilj treba da bude povećanje penzija.

“Pošto od povećanja nema ništa, onda idemo na to da makar dobijemo jednokratnu pomoć. S napomenom da će se rukovodstvo Saveza zalagati da to ne bude isti iznos za sve penzije, odnosno sve penzionere”, rekao je Mehić.

Rekao je i da je problem to što u Federaciji BiH ne postoji socijalna karta i da se ne zna ko je ugrožen te da je aktuelno pitanje i zapošljavanje penzionera i da postojeći zakon zabranjuje praktično rad penzionera.

“Rečeno je da je moguće raditi, ali se isplata penzija obustavlja. To je bilo totalno kršenje osnovnih ljudskih prava. Ako je penzija zarađena, to je ekonomska kategorija. To je stečeno pravo i ne može je niko oduzeti. I čitav svijet praktikuje da se penzionerima omogući da rade”, rekao je Mehić.

On je rekao da nije isključeno ni da penzioneri mirno protestuju ali da će pokazati razumijevanje za izvršnu vlast pod uslovom da i ona shvati naše probleme jer očigledno je da novca u BiH ima, samo ga treba pravilno raspodjeliti.

(Izvor i foto: federalna.ba)

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *