Porast broja penzionera u Srpskoj

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske evidentiran je porast broja penzionera koji je prethodnih 10 mjeseci povećan za 4.699, dok je u istom periodu lani to povećanje bilo duplo manje – 2.370 korisnika prava, saopšteno je iz Fonda.

Cijele prošle godine broj penzionera povećan je za 3.918 u odnosu na posljednji dan 2021. godine.

Iz Fonda navode da je za 10 mjeseci zabilježen povećan priliv zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju za 671 ili za 2,86 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je zaprimljen 23.441 zahtjev.

U posljednjih par godina, a naročito u ovoj godini, povećan je broj korisnika koji su nakon ostvarivanja prava na penziju ponovo stekli status osiguranika.

Zaključno sa oktobrom na evidencijama Fonda sa dvojnim statusom korisnika i osiguranika registrovano je 8.074 lica, od kojih se na korisnike starosne penzije odnosi 93,5 odsto, dok je znatno manje, odnosno 6,5 odsto, korisnika invalidske penzije.

Shodno zakonu, korisnik porodične penzije ne može steći status osiguranika bez uticaja na pravo, jer mu se u takvoj situaciji vrši obustava isplate penzije za period trajanja osiguranja.

U saopštenju Fonda se navodi da penzioneri sa statusom osiguranika najčešće rade u sektoru građevinarstva, saobraćaja, prehrambenoj industriji, telekomunikacijama, naučnoj djelatnosti i rudarstvu.

Kada je u pitanju smrtnost korisnika prava u proteklih 10 mjeseci Fond je evidentirao 9.694 obustava isplate po tom osnovu, što je manje za 1.462 slučaja u odnosu na isti period prethodne godine, kada je zabilježeno 11.156 slučajeva.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *