Preventivni pregledi: Svaki drugi pacijent ima masnu jetru

U Domu zdravlja u Banjaluci danas su počeli preventivni pregledi jetre na “fibro sken” aparatu s ciljem da se upozori na problem masne jetre, koji se otkrije kod gotovo svakog drugog pacijenta pri ultrazvučnom pregledu.

LJekar Goran Topić je rekao da se kod 30 odsto pacijenata koji imaju masnu jetru vremenom razvije hronično zapaljenje jetre prouzrokovono mašću, koje traje pet do 10 godina, te se kod njih 10 do 15 odsto razvije karcinom jetre.

On smatra da je zbog toga veoma važna prevencije, te je istakao da se pri ultrazvučnom pregledu svakom drugom pacijentu otkrije masna jetra.

“Svi ti pacijenti već imaju indikaciju da urade ovakav pregled. Dom zdravlja Banjaluka je prepoznao značaj ove metode i uveden je indeks u laboratoriji. Svi pacijenti koji dođu da rade nalaze imaju izračunat `fib skor` koji upućuje da li treba da radi `fibro sken` pregled”, rekao je Topić.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da ova zdravstvena ustanova nastavlja da radi na polju prevencije, kao što je projekat “Prevencija metaboličkih bolesti jetre u Republici Srpskoj” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, zajedno sa Udruženjem za metaboličke bolesti.

“Na ovaj način biće omogućen besplatan pregled 200 pacijenata koji su registrovani u Domu zdravlja Banjaluka i u nalazu imaju povišen `fib skor` indeks”, rekla je Todorovićeva.

Pacijent Ljubinka Kolarević rekla je da je na preporuku svog porodičnog ljekara došla u Dom zdravlja Banjaluka zbog preventivnog pregleda.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *