Ratnog staža se odreklo 737 boraca

Zahtjev za ukidanje posebnog staža u dvostrukom trajanju u protekle dvije godine podnijelo je 737 demobilisanih boraca i učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata, potvrđeno je za CAPITAL.

„Zakonom je propisano da licu kome je u skladu sa članom 37. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđen staž u dvostrukom trajanju, Fond PIO će na lični zahtjev ukinuti rješenje kojim je taj staž utvrđen“, navodi se u odgovoru na naša pitanja.

Iz Fonda PIO podsjećaju da su izmjene zakona kojima se to omogućava stupile na snagu 24. februara 2022. godine.

„Lice kome Fond ukine rješenje o utvrđivanju posebnog staža u dvostrukom trajanju ne može ponovo podnijeti zahtjev za utvrđivanje posebnog staža u dvostrukom trajanju. Pored toga, zahtjev za ukidanje rješenja Fonda o posebnom stažu ne može da podnese korisnik penzije“, preciziraju iz Fonda PIO.

Podsjećamo, pravo da se odreknu ratnog staža korisnici nisu imali od 1. januara 2012. godine do stupanja na snagu izmjena Zakona o PIO 24. februara 2022. godine.

U tom periodu u velikom problemu su bili pripadnici bezbjednosnih agencija na nivou BiH – SIPA, OBA, Oružane snage BiH – kojima je po sili zakona prekidan radni odnos nakon 30 godina rada, jer su zahvaljujući beneficiranom radnom stažu sa 30 godina rada punili 40 godina staža osiguranja.

Mnogi od njih nisu mogli u penziju zato što nisu ispunjavali uslove za odlazak u penziju u RS, jer nisu imali minimalno 59 godina života, ali je izmjenama Zakona o PIO taj problem prevaziđen.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *