Srpska isplaćuje 7.929 penzija zarađenih u FBiH

Srpska trenutno isplaćuje penzije za 7.929 prijeratnih korisnika koji su pravo na penzionisanje ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području koje sada pripada FBiH, dok je 30.071 predratni korisnik preminuo.

“Te isplate bi prema urniverzalnom principu isplate penzije prema mjestu posljednjeg osiguranja trebalo da vrši Federalni zavod PIO/MIO. Zbog toga je Fond PIO RS aprila 2005. godine pokrenuo tužbu za preuzimanje na isplatu penzije kod Federalnog zavoda PIO/MIO, prema mjestu ostvarenja penzije, kao i novčano obeštećenje za isplaćene penzije koje je u takvim okolnostima vršio Fond PIO Republike Srpske”, pojašnjavaju iz Fonda PIO RS.

Međutim, u svim bh. pravosudnim instancama njihov zahtjev je, podsjetimo, odbijen, ali je Evropski sud za ljudska prava u nelkim predmetima, kao što je predmet “Duško Karanović”, ukazao na diskriminaciju te naložio da budu preduzete mjere da do toga više ne dolazi, ali su iz Federalnog zavoda PIO/MIO ostali pri svom stavu – da FBiH ne duguje ništa Republici Srpskoj.

Istovremeno, troškovi Fonda PIO RS su, po tom osnovu, ogromni – premašili su 1,44 milijarde KM.

“Od aprila 2005. godine, kada je Fond PIO Republike Srpske podnio prvu tužbu prema Opštinskom sudu u Mostaru, prema sjedištu Federalnog zavoda, Fond PIO Republike Srpske za isplatu penzija predratnim korisnicima, zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine, isplatio je 1.449.377.603 KM”, kažu iz Fonda PIO RS za “Nezavisne novine”.

Ratko Trifunovic, predsjednik Udruženja penzionera Republilte Srpske, upozorava na drugačiju pristup po entitetima.

“Penzioneri koji su dobili penzije na području sadašnje Feđeracije prije 1992. godine nisu ostvarili svoje pravo da im se penzija isplaćuje iz Federalnog fonda, dok je Srpska isplaćivala penzije za one koji su u FBiH, a penziju su ostvarili prije 1992. na području Srpske”, naveo je Trifunović.

On ističe da je Srpska isplaćivala penzije za 38.000 penzionera koji su penziju stekli na području sadašnje FBiH.

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *