U staračkim domovima u BiH “haraju” zarazna oboljena

Šta se dešava iza zidina ustanova u kojim su smještene stare osobe, najbolje znaju oni koji tamo rade ili su radili. Ponekad se i sami uposlenici nađu u situaciji kad ne znaju kako da postupe, pa savjete traže na društvenim mrežama.

Tako je na jednoj Facebook grupi zabrinuti radnik staračkog doma pitao da li se neko susretao sa šugom, navodeći kako je jedan štićenik stigao u dom zaražen, nakon čega je zaraženo dosta radnika, ali i ostalih stanara doma.

Zaraze, neadekvatna briga i njega starih, ali i druge nepravilnosti, samo su neki od razloga zbog kojih inspekcija često ulazi u te ustanove. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo kažu da su od 1. januara prošle godine do danas primili devet prijava kojim se inicira inspekcijski nadzor u ustanovama socijalne zaštite u kojima su smještene stare osobe.

“Postupajući kantonalni inspektor je u šest slučajeva utvrdio nepravilnosti, te su subjektima nadzora izdata rješenja sa naloženim upravnim mjerama za njihovo otklanjanje. Od šest izdatih rješenja, pet ih je izvršeno, subjekti nadzora su postupili po naloženom, a za jedno rješenje još nije protekao dati rok za postupanje, navodi se u odgovoru koji je Oslobođenje dobio iz KUIP-a.

Nadaljeje rečeno da je Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu primio nekoliko prijava u kojima se traži nadzor u ustanovama za smještaj starih i iznemoglih.

(Izvor: Oslobođenje; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *