Udruženje penzionera Rogatica se bori za poboljšanje statusa svakog svog člana

Udruženje penzionera u opštini Rogatica broji preko 2.100 članova, od kojih 2005, po podacima iz septembra ove godine, plaća članarinu u udruženju čija je osnovna zadaća da se brine o statusu svih, posebno socijalno ugroženih penzionera, rekao je predsjednik Udruženja Tomislav Hršum.

“Naše Udruženje ušlo je u 30 godinu postojanja u Republici Srpskoj sa osnovnom zadaćom da se bori za bolji materijalni, zdravstveni i svaki drugi položaj svojih članova. S razlogom, jer skoro 1.000 penzionera u našoj opštini, prema najnovijim podacima, ima penziju ispod 460 maraka. To je manje od republičkog prosjeka i znatno ispod minimalne plate u Republici”, ističe Hršum.

Takvo finansijsko stanje uticalo je da su organi udruženja, uz veliku podršku budžeta Opštinske uprave i nekih donatotra, činili sve da koliko-toliko olakšaju život najugroženijih članova.

“Korišćeni su svi mogući vidovi pomoći kojim je samo prošle, 2022. godine, bilo obuhvaćano blizu 800 članova. Primjera radi, 493 penzionera, dobilo je pomoć od po 50 maraka, za plaćanje lijekova, troškove bolničkog liječenja i poboljšanja teškog socijalnig stanja. Ove godine, za prvih šest mjeseci, ovu pomoć, koja prema izmijenjenom pravilniku od početka godine 80 maraka, a koristilo je 299 naših članova.”, navodi Hršum.

Ističe da je prošle godine, porodica svakog preminulog penzionera koji je bio član udruženja i plaćao članarinu, za troškove sahrane, dobila po 350, a od januara ove godine po 400 maraka.

(Izvor. 058.ba, foto ilustracija: yandex)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *