Zenički penzioneri teško žive

U današnjem društvu penzioneri se suočavaju s brojnim izazovima, među kojima je jedan od najvažnijih, skroman iznos penzije. Kako vrijeme prolazi, ekonomski pritisci i inflacija dodatno utiču na kupovnu moć penzionera, čije su penzije često nedovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova.

Penzioneri se uglavnom moraju snalaziti s ograničenim sredstvima, prilagoditi svoje životne navike i troškove, te biti izuzetno disciplinovani u finansijskom planiranju. Mnogi od njih se okreću različitim strategijama, uključujući štednju, prilagođavanje životnog stila, a u najgorem slučaju obraćaju se socijalnim ustanovama, koje njihov jecaj ne čuju.

“Živim sa ono malo penzijice, sa ono malo sirotinje. Dok dadnem za ljekove, za struju, za hranu šta ostane, nula. Oni sebe podmire, daju, uživaju a nama šta ostane”, rekla je Senada, penzionerka sa minimalnom penzijom.

Nekim penzionerima je nužno raditi dodatne poslove ili se angažovati u slobodnim zanimanjima kako bi pokrili sve svoje finansijske obveze. Ovi dopunski prihodi često su neophodni za podmirenje troškova zdravstvene njege, stanovanja i osnovnih potrepština.

“Mi smo u lošoj situaciji! Mi od naše penzije nemamo da kupimo sebi ni lijekove, ne može nam biti. Dok platimo struju, dok platimo telefon, skupo sve. Mi smo stari, ne možemo raditi da bi nešto sa strane privredili da se pomognemo uz penziju. Dok sve to isplaćamo nama ostane ništa, još pogotovo mogu zamisliti ko troši malo jače lijekova i malo te skuplje lijekove on ne može kraj s krajem sastaviti, ne daj Bože nikome. Dok se naši političari, naši funkcioneri bogate, povećavaju sebi bijeli hljeb i imaju besplatna putovanja, ručkove, sve besplatno sa grbače građana ove naše lijepe države.” rekao je Adnan.

(Izvor i foto: 072info.com)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *