BiH svake godine dobije 2.536 novih penzionera

Bosna i Hercegovina svake godine bilježi prosječno povećanje broja penzionera za 2.536 osoba. Kako bi penzijski sistem jedne države ili entiteta optimalno funkcionisao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika.

Međutim, u BiH je omjer radnika i penzionera već odavno ispod tog standarda. Službeni podaci pokazuju da je taj omjer dosegnuo minimum, odnosno da na jednog penzionera dolazi manje od 1,2 radnika, a prema podacima zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, situacija bi mogla postati još lošija.

Trend je već godinama isti – broj penzionera konstantno raste, dok poslodavci ističu da radnike sve teže pronalaze.

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, ukupno apsolutno povećanje broja penzionera u Federaciji BiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine iznosi 22.822 penzionera ili relativno povećanje od 6,77 posto, što predstavlja prosječno godišnje povećanje broja umirovljenika za 2536 ili relativno prosječno godišnje povećanje broja penzionera za oko 0,75 posto.

Uz isplate u Federaciji BiH, vrše se i one u Republici Srpskoj, Distriktu Brčko i inozemstvu. Za razdoblje od 2014. do 2023. godine, najveće povećanje zabilježeno je u Republici Srpskoj i inozemstvu, gdje je broj penzionera porastao čak 49 posto, uz prosječni godišnji rast od 5,44 posto.

 

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *