Brza i laka rješenja za jači Wi-Fi u kući

Ako imate problema sa sporim internetom, evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste ubrzali protok.

Prije nego što bilo šta preduzmete, trebalo bi da provjerite brzinu svog interneta. Na ovaj način možete da znate šta vam je “početna tačka”, odnosno kakva je trenutna brzina, pa odatle da idete dalje.

To možete da učinite na jednostavan način, ukucajte u pretraživač samo “Internet Speed Test” i pojaviće vam se gomila sajtova koji pružaju ovu mogućnost.

Nakon ovog koraka, uvjerite se da imate najnovije verzije kada su u pitanju drajveri vašeg rutera, a to možete da uradite na sajtu proizvođača. Ako ih nemate, ažurirajte ih, jer obično ta ažuriranja donose “zakrpe” za probleme koji su uočeni kod većeg broja ljudi.

Usput, možete i da očistite keš memoriju na svom pregledaču (cache) i da uklonite sve neželjene kolačiće, jer ćete na taj način osloboditi prostor i povećati Wi-Fi brzinu.

Takođe, posjetite i podešavanja svog rutera, gdje možete da aktivirate “Quality of Service” (QoS) opciju kako biste učinili da određene aplikacije ili uređaji imaju prioritet u odnosu na ostale.

Ako i dalje imate problema, možda biste mogli da razmislite o premještanju rutera, i tom prilikom bi bilo dobro da pratite sljedeća pravila: da stoji u centru prostorije, da bude odignut od tla koliko je moguće, i da je podalje od nekih drugih uređaja koji bi mu smetali, prenosi “b92”.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *