Buljubašić: Ne odustajemo od 13. penzije!

Penzioneri u Federaciji BiH žive teško. Većina od 444.666 penzionera u ovom entitetu, tačnije njih 66 posto, prima najnižu penziju od 538,27 maraka koja bi od januara trebala porasti na 570,56 KM. Zbog inflacije i rasta cijena mnogim je taj iznos nedovoljan za osnovne životne potrebe ili dostojan život.

“Nezadovoljni smo statusom penzionera u FBiH. Penzioneri su zaboravljeni od vlasti. Podijeljena je pomoć budžetskim korisnicima na federalnom i kantonalnim nivoima. Za penzionere nije obezbjeđena takva pomoć, iako i mi punimo budžet kao i budžetski korisnici”, rekao je Mirnas Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Zenica.

Pomenuto udruženje egzistira od 1997. godine, ima oko 16.500 članova, od kojih njih 12.500 ima minimalne penzije.

Buljubašić pojašnjava da su podnijeli zahtjev za isplatu 13. penzije, kao pomoć penzionerima, te da su im iz vlasti odgovorili da nisu planirana sredstva za to, ali da će “vidjeti u narednom periodu da li je to moguće”.

“Penzioneri zemalja u okruženju imaju pravo na trinaestu penziju. Mi treba da se borimo da prosječna penzija prati prosječnu platu u Federaciju, da najniža ne može biti manje od 52 posto prosječne plate”, poručio je Buljubašić.

(Izvor: oslobodjenje.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *