Cijene rastu, pomoći vlasti nema: Penzionerka da bi preživjela plete čarape i prodaje ih na ulici

Inflacija usporava, ali cijene osnovnih životnih namirnica ne vraćaju se na staro. Naprotiv, sve više rastu. Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji prošli mjesec je iznosila oko 3.000 KM. Pomoći vlasti- nema.

Iz dana u dan, odlazak u nabavku sve je veći izazov za građane BiH. Posebno populaciju starije životne dobi. Nisu rijetki penzioneri koji, iako bi trebalo da uživaju u plodovima svog dugogodišnjeg rada, rade dodatni posao, da bi preživjeli. Mila Dunić tako koristi jesenje zrake sunca, kako bi isplela još poneke čarape i povećala svoj skromni kućni budžet.

“530 KM penzije i evo, ovako, što zaradim, eto…Kad platim račune ne ostane mi ništa, ne bih mogla živjeti da ovo ne radim. Bogami, gledam kako da razvučem tokom mjeseca”, priča penzionerka koja plete čarape i prodaje ih na ulicama Sarajeva.

Prije 15 godina, čini se, sa mnogo manje novca živjelo se bolje. 2008. godine minimalna plata iznosila je 343 KM, a za hranu je trebalo izdvojiti 400 KM. 2023. minimalna plata iznosi 596 KM, a za hranu je potrebno izdvojiti gotovo 1.300 KM.

A u takvim situacijama, svaka pomoć građanima je dobrodošla. Ipak, za razliku od prethodne godine, kada su poslodavci u FBiH imali mogućnost isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM radnicima, ove godine te odluke nema. Biće, s druge strane, jednokratna pomoć za grijanje, no, pojedini kritikuju da diskriminiše najugroženije kategorije.

(Izvor i foto: N1)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *