Duga šetnja nije preporučljiva svima: Evo šta savjetuju ljekari

Suprotno popularnom vjerovanju, hodanje 10.000 koraka dnevno nije čaroban trik za mršavljenje i zapravo se ne preporučuje onima koji imaju višak kilograma i bolove u koljenima.

Preporuke za vježbe obično se fokusiraju na trajanje fizičke aktivnosti. Na primjer, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje najmanje 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti nedeljno. Nova analiza podataka iz Studije o zdravlju žena, objavljena u JAMA Internal Medicine, sugeriše da broj koraka takođe može biti korisna metrika.

Međutim, ne postoje dobro utvrđene preporuke za broj koraka, djelimično zbog nedostatka naučnih dokaza koji povezuju korake sa smrtnošću i kardiovaskularnim oboljenjima. Često pominjanih 10.000 koraka dnevno potiče iz marketinške kampanje u Japanu 1960-ih.

Prema dr Sandhya Lakšmi, specijalisti za zdravlje crijeva, kada oni koji su gojazni pokušavaju da pređu 10.000 koraka svakog dana, to dovodi do većeg naprezanja i bolova jer njihovi zglobovi, mišići i tetive nisu spremni da podnesu naprezanje. Ljekari upozoravaju da oni koji imaju probleme sa koljenima ne bi trebalo da pokušavaju da pređu 10.000 koraka bez treninga snage i kondicije.

Ovaj savjet je takođe relevantan za ljude koji pate od gojaznosti zbog određenih zdravstvenih stanja, sporog metabolizma, genetike i faktora načina života.

Dok se hodanje smatra efikasnim načinom da tijelo ostane pokretno i fleksibilno, a da ne radite ništa ekstravagantno kao što je dizanje tegova ili naporna vježba, gojazni ljudi treba da izbjegavaju da hodaju 10.000 koraka svaki dan bez prethodnog jačanja tijela.

Stručnjaci navode da fokusiranje samo na hodanje bez uključivanja treninga snage i kondicije zanemaruje druge aspekte fitnesa, kao što su mišićna snaga, izdržljivost i fleksibilnost.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *