Evo koji penzioneri neće moći raditi ni nakon izmjena Zakona o PIO-u

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine neustavnim proglasio odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je onemogućeno penzionerima da primaju penziju i rade, u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo upitali koji penzioneri će moći raditi i primati penziju.

Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Službi za informiranje Zavoda PIO, kaže da će postojati jasna pravila ko može raditi nakon penzionisanja, a da mu se pri tome ne obustavlja isplata penzije.

– U toku su pripreme izmjena Zakona o PIO-u, a u okviru kojih će se mijenjati i član 116, a to znači da samo oni koji navrše 65 godina života ili 40 godina staža osiguranja, mogu raditi i primati penziju. Tako je bilo i po starom zakonu. Ostali neće moći. Dakle, ko stekne uvjete za starosnu penziju, moći će poslije penzionisanja, ukoliko to želi, raditi. Sada, ukoliko penzioner želi raditi, on gubi pravo na penziju za period angažiranja na nekom poslu. I tako će biti dok se ne usvoje izmjene Zakona o PIO-u – pojašnjava Kvesić.

Dodaje kako ne bi imalo smisla da određene kategorije penzionera mogu raditi.

– Pri tome mislim, recimo, na one koji odu u invalidsku penziju. Da bi neko otišao u takvu penziju, mora biti proglašen nesposobnim za rad. I zamislite da takva osoba nakon penzionisanja radi? To bi pokazalo apsurd cijele priče. Također, neće moći raditi i primati penziju onaj koji se penzioniše sa penzijskim stažom – govori Kvesić.

(fokus.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *