Filmovi koji su obilježili generaciju: Pregled klasika

Penzionerski dani su prilika da svoje slobodno vrijeme iskoristite i za to da pogledate i neke od njaboljih filova svih vremena. Sigurni smo da ste ih već gledali, ali gledanje ovih klasika svakako vam preporučujemo. Pored pet stranih filmova, preporučujemo vam i pet domaćih.

Vaše je da obezbjedite udobnu fotelju, a mi vam donosimo pregled 10 klasika koje su obilježile generaciju.

1. “Kum” (1972)

Film “Kum” iz 1972. godine je kultni klasik, režiran od strane Fransisa Forda Kopole. Baziran na romanu Marija Puza, film prati život porodice Korleone, jedne od najmoćnijih mafijaških porodica u Americi.

“Kum” je poznat po svojoj dubokoj karakterizaciji likova, izuzetnoj režiji i sjajnom glumačkom ansamblu. Al Paćino tumači ulogu Mikelanđela Korleonea, dok Marlon Brando glumi njegovog oca, Dona Vito Korleonea. Oba glumca su osvojila Oskara za svoje uloge.

“Kum” se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena i poostao je nezaboravni dio kinematografske istorije.

2. “Kazablanka” (1942)

Film “Kazablanka” je klasik iz 1942. godine, rediteljsko remek-djelo Majkla Kurtiza. Smatra se jednim od najvećih ljubavnih filmova svih vremena i postao je ikona filmske industrije.

“Kazablanka” je puna sjajnih trenutaka, sa nevjerovatnom atmosferom i odličnom glumačkom ekipom. Humphrey Bogart tumači ulogu Rika Blena, a Ingrid Bergman igra Ilsa Lund. Film je dobio tri Oskara i osvojio srca publike širom svijeta.

Ono što čini “Kazablanku” posebnom je njena ikonična muzika. Pjesma “As Time Goes By” je postala neizostavna melodija ljubavi i nostalgije. Film takođe obrađuje teme lojalnosti, hrabrosti i moralnih dilema, što ga čini dubljim i univerzalno relevantnim.

3. “Grad anđela” (1998)

Ovu emotivnu priču o anđelu koji se zaljubljuje u smrtnicu, režirao je Bred Silberling. Film je postigao veliki uspeh zahvaljujući izvanrednoj hemiji Nikolas Kejdža i Meg Rajan.

“Grad anđela” je priča o anđelu po imenu Seth (kojeg tumači Nicolas Cage) koji se zaljubi u smrtnu ženu po imenu Maggie (koju glumi Meg Ryan). Seth se zainteresuje za ljudsko iskustvo i odluči da postane smrtan kako bi bio s Maggie. Film istražuje teme ljubavi, smrtnosti, vjere i slobodne volje.

“Grad anđela” se ističe svojom atmosferom, emotivnom glumačkom izvedbom i predivnim muzičkim temama, posebno pjesmom “Iris” benda Goo Goo Dolls. Film je dobio podjeljene kritike, ali je postao popularan kod publike zbog svoje emotivnosti i romantične tematike.

Ako volite filmove koji ispituju ljubav i duhovne teme, “Grad anđela” može biti pravi izbor za vas.

4. “Umri muški” (1988)

Ovaj akcioni triler, u kojem Bruce Vilis igra detektiva Džona Meklana koji pokušava da spase talaca iz visokog nebodera.

Film “Umri muški” se ističe akcionim scenama, napetom atmosferom i odličnom glumačkom izvedbom Brucea Willisa. On je stvorio ikonički lik Meklejna, koji je postao uzor mnogim kasnijim filmskim junacima.

“Umri muški” je doživeo veliki uspjeh kod publike i kritike, što je dovelo do snimanja nekoliko nastavaka. Film je poznat po svom neprekidnom ritmu, izazovima koje protagonist mora da prevaziđe i nezaboravnim replikama poput legendarne izjave “Yippee-ki-yay, motherf***er!”.

Ako volite akcione filmove punu napetosti, adrenalina i nezaustavljivih junaka, “Umri muški” je definitivno film koji treba da pogledate.

5. “Povratak u budućnost” (1985)

Ova popularna filmska trilogija reditelja Roberta Zemekisa prati mladog Martija Mekflaja (Majkl Dž. Foks) koji putuje kroz vrijeme uz pomoć ekscentričnog naučnika Doktora Emetta Brauna (Kristofer Lojd).

Radnja filma prati Martyja dok putuje u prošlost i budućnost kako bi promijenio događaje koji bi mogli uticati na njegovu budućnost. Film je poznat po svom originalnom konceptu putovanja kroz vrijeme, humoru i dinamičnoj radnji.

“Povratak u budućnost” je postao kultni film i ostvario je veliki uspjeh kod publike i kritike. Serijal je dobio nekoliko nastavaka, a njegova popularnost traje i danas.

6. “Bitka na Neretvi” (1969)

“Bitka na Neretvi” je jugoslovenski ratni film iz 1969. godine, koji je režirao Veljko Bulajić. Ovaj film je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, a prati događaje u Drugom svjetskom ratu na prostoru Balkana i čuvenu bitku na Neretvi koja se odigrala 1943. godine.

Radnja filma se fokusira na napore partizanskog pokreta da osujeti nemačke snage i sruši strategijski važan Most na Neretvi. Film prikazuje različite karaktere i sudbine protagonista, među kojima su partizani, zarobljenici, njemački vojnici i civilno stanovništvo.

Ovaj film je takođe značajan jer je prikazao dijelove stvarnih događaja iz Drugog svjetskog rata na tlu Balkana, a likovi su inspirisani stvarnim osobama. “Bitka na Neretvi” je dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući nominaciju za Oskara i Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

 7. “Ko to tamo peva” (1980)

Film “Ko to tamo peva” je jugoslovenska kultna komedija iz 1980. godine, koju je režirao Slobodan Šijan. Ovaj film se smatra jednim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije i postao je ikona filmske industrije na prostoru bivše Jugoslavije.

Radnja filma se dešava tokom Drugog svjetskog rata, u jednom selu u Srbiji koje je okupirano od strane nacističke vojske. Glavni likovi su putnici autobusa koji kreće iz Beograda ka Nišu.

“Ko to tamo peva” je poznat po izvanrednoj glumačkoj ekipi, koja je svojim interpretacijama dala poseban šarm ovom filmu. Muzika takođe igra važnu ulogu, sa pjesmama koje su postale popularne i omiljene među publikom.

Film je dobio veliki broj nagrada i priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih.

8. “Valter brani Sarajevo” (1972)

Reditelj Hajrudin Krvavac je stvorio kultni partizanski film sa likom Valtera kao heroja. Film se bazira na stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata, a prati Valtera i njegove saborce u borbi protiv nacističke okupacije Sarajeva.

Glavni lik je Valter, partizanski borac koji se ističe hrabrošću i strategijskim vještinama u borbi protiv neprijatelja. Radnja filma prikazuje njegove napore da organizuje otpor protiv okupatora i zaštiti Sarajevo od njihove kontrole.

“Valter brani Sarajevo” je postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih filmova u bivšoj Jugoslaviji. Film je dobio veliku popularnost zbog svoje patriotske tematike, akcijskih scena i emotivne priče. Takođe je poznat po ikoničnoj muzici koju je komponovao Kemal Monteno.

Film se danas smatra klasikom jugoslavenske kinematografije.

9. “Maratonci trče počasni krug” (1982)

Ljubiša Samardžić je režirao ovu crnu komediju koja prikazuje život obične porodice koja se priprema za vjenčanje.

“Maratonci trče počasni krug” je postao kultni film jugoslovenske kinematografije. Film je dobio veliku popularnost zbog svog satiričnog humora, inteligentnog scenarija i izvanrednih glumačkih izvedbi. Takođe je osvojio brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Film je ostavio trajni utisak na publiku i smatra se jednim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Njegova satirična i kritička poruka i danas su relevantne, čineći ga važnim dijelom filmske baštine.

10. “Sjećaš li se Dolly Bell?” (1981)

Prvi dugometražni film Emira Kusturice, ova drama prati život mladog momka Davora koji se suočava sa različitim izazovima i problemima u svom odrastanju u Sarajevu.

Film je dobio veliku pažnju publike i kritike zbog svoje autentične priče, izvanredne glume i Kusturičinog karakterističnog stila režije. Film se bavi temama odrastanja, ljubavi, socijalnih nepravdi i snovima mladih ljudi.

Ovaj film je osvojio nekoliko nagrada, uključujući i Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu.

Priredila: Sandra Vukić/Penzionerski centar

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *