Fondovi elektronski da razmjenjuju dokumentaciju za penziju

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić ukazao je na potrebu da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju, bilo da se radi o starosnoj, porodičnoj ili invalidskoj, ubuduće elektronski razmjenjuje sa fondovim za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Milić, koji je danas u Tesliću domaćin 14. susreta direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, rekao je novinarima da je glavna tema dvodnevnog skupa upravo digitalizacija i elektronska razmjena svih podataka koji se operativno koriste u fondovima, prenosi Srna.

Svu dokumentaciju slati elektronski

On je najavio da će na skupu inicirati da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju ubuduće elektronski razmjenjuje.

“Želimo da svi zajedno, našim korisnicima usluga pružimo pravovremenu kvalitetnu uslugu i da oni na svoje radno stečeno pravo, u ovom slučaju to je penzija, čekaju što kraće, odnosno da od momenta prekidanja radnog odnosa usljed ispunjavanja uslova za ostvarivanja prava na penziju do konačnog dobijanja rješenja i uvođenja u penzijski sistem i isplatu protekne u što kraćem periodu”, poručio je Milić.

On je podsjetio da Fond PIO Republike Srpske, ali i većina fondova nastalih na području bivše Jugoslavije, već imaju potpisane bilateralne sporzume o elektronskoj razmjeni činjenice nastupa smrti za korisnike prava koji žive van države, a kojih je više od 53.000 koji žive na teritoriji 26 zemalja na četiri kontinenta.

“U ranijem periodu svi oni su bili u obavezi da do kraja tekuće godine dostave potvrdu o životu da bi im uredno nastavili isplaćivati penziju za narednu godinu. Već unazad osam godina naši korisnici prava koji žive van Republike Srpske ne moraju da dostavljaju potvrde o životu”, izjavio je Milić.

Bolje razumijevanje penzionera

Direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Halid Subašić kaže da ovakvi skupovi doprinose boljem razumijevanju i boljem korisničkom iskustvu penzionera ma u kojoj zemlji bivše Jugoslavije oni ostvarili to pravo.

“Od prošle godine intenzivirali smo saradnju sa svim fondovima posebno sa Fondom Republike Srspke, formmirali smo i jednu radnu grupu koja će se baviti tehničkim pitanjima kao bi što prije riješili određene nesuglasice koje postoje”, izjavio je Subašić.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović ukazao je na odličnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srpskom, istakavši da susreti u ovom formatu pomažu da se lakše riješe otvorena pitanja među fondovima.

On navodi da će digitalizacijom korisnici lakše ostvariti svoja prava, što je i osnovni cilj, a zaposlenim u fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja bržu i bolju razmjenu i komunikaciju što će podići efikasnost rada.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *