Građani BiH kupuju samo ono što im je bitno

Stalni, gotovo svakodnevni rast cijena natjerao je brojne građane Bosne i Hercegovine da se odreknu određenih navika, proizvoda i usluga. Trude se, kažu, uštedjeti pa u trgovinama uglavnom kupuju samo bitno jer, objašnjavaju, nisu sigurni koliki će ih skok cijena dočekati sutradan.

“Dok suprug i ja kupimo lijekove i platimo račune, od penzije nam i ne ostane puno. Ljeti nam je život malo jeftiniji jer koristimo povrće i voće koje zasadimo, a i kvalitetnije je nego kupovno. Zima nam, istina, malo više komplicira život, ali snalazimo se. Kupujemo samo na akcijama i sniženjima kako bismo prošli jeftinije. Neke proizvode smo potpuno ukinuli s trpeze jer bez njih možemo. Žalosno je što smo nakon toliko godina rada i truda i relativno lijepog života došli u poziciju da moramo birati koji proizvod kupiti, a koji ostaviti na polici”, priča penzionerka Anica.

Iako su u penzioneri kategorija društva koja najteže živi i “krpa” troškove od penzije do penzije, ni mladi nisu u dobroj poziciji, prenosi Večernji list.

“Dok nisam radio, imao sam potpuno drugačiju sliku o finansijama. Mislio sam, kada se zaposlim, da ću si moći priuštiti sve što prije nisam mogao. Želja mi je bila više s društvom putovati da zajedno upoznajemo nove države, ljude, kulture…, ali od toga nema ništa. Radim za minimalac i jedva si priuštim odlazak na more, i to izvan sezone u skromnom smještaju. Visoke cijene “zabranile” su nam i izlaske te se uglavnom okupljamo u kućama i vikendicama”, kaže tridesetogodišnji sagovornik.

Koliko su cijene rasle, najbolje pokazuje izračun Saveza samostalnih sindikata BiH, prema kojem je u pet godina potrošačka korpa skuplja za više od 1000 maraka. Naime, prema posljednjem podatku iz septembra ove godine, potrošačka korpa iznosila je 2993,50 KM, a u istom mjesecu 2019. godine za nju se izdvajala 1942,61 KM. Kada preračunamo ova dva iznosa, dolazimo do podatka da je potrošačka korpa u pet godina poskupjela za 1050,89 KM. S druge strane, plate ni blizu nisu rasle kao potrošačka korpa.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *