Hoće li penzije u FBiH biti povećane i kada će biti isplaćene?

Najniža penzija korisnika Federalnog zavoda MIO u 2024. godini bi, umjesto trenutnih 538,27 KM, trebala iznositi 570,56 KM, zagarantovana bi u tom slučaju dostigla iznos od 680,94 KM umjesto trenutnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je na kraju 2023. godine iznosila 675,53 KM, u ovoj godini trebala biti isplaćena u iznosu od 716 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, penzije u FBiH će od januara ove godine biti uvećane za šest odsto, međutim, hoće li isplata uvećanih penzija početi već u februaru ili u maju, zavisi od dinamike usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu.

Naime, član 79. Zakona o MIO propisuje da se penzije usklađuju 15. aprila svake godine, tako da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 odsto porasta potrošačkih cijena i 50 odsto porasta bruto domaćeg proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Stopa rasta BDP-a za prošlu godinu iznosi 6,2 odsto, a indeks potrošačkih cijena 5,8 odsto. Prema zakonom definisanoj formuli za izračun, 50 odsto iznosa ta dva parametra u zbiru daje iznos usklađivanja, koji je šest odsto.

Kako penzioneri ne bi čekali na usklađivanje do aprila, a uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, u decembru prošle godine tadašnji sastav Vlade FBiH se nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruženja penzionera opredijelio za akontativno povećanje penzija već prilikom isplate januarskih penzija, ali uslov je bio usvajanje budžeta za 2023. godinu.

Za akontativno usklađivanje penzija već od ovog januara volja postoji i u trenutnom sazivu Vlade FBiH, međutim, bez usvajanja budžeta donosi se odluka o privremenom finansiranju do 31. marta.

Ako do toga dođe, u tom periodu se ne može trošiti veća svota novca od one koja se trošila prošle godine u navedenom periodu, što u pravilu onemogućava i akontativno usklađivanje, odnosno rast penzija, piše “Večernji”.

U Savezu udruženja penzionera FBiH vjeruju kako će se steći preduslovi za isplatu uvećanih penzija već od početka godine te očekuju još jedno povećanje do kraja godine.

“Zakon je jasan, a kaže da Vlada FBiH može jednom u tekućoj godini izvršiti vanredno usklađivanje penzija ako je stopa realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri odsto i ako nema akumuliranog deficita proračuna FBiH, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini”, kazao je predsjednik Saveza Redžo Mehić te najavio kako će odmah u aprilu tražiti vanredno usklađivanje penzija.

Ako ne dođe do akontativnog usklađivanja, penzioneri će uvećane penzije dobiti u maju prilikom isplate aprilske penzije, kada će im biti isplaćena i razlika uvećanja za sve mjesece od početka godine.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *