Hoće li vlast slagati penzionere?

Penzionerima Federacije Bosne i Hercegovine u više navrata u posljednja dva mjeseca najavljivano je povećanje penzija već od januara iduće godine. Ustvari radi se o redovnom usklađivanju penzija, no budžet federacije još uvijek nije usvojen a do kraja godine je ostalo jako malo. Hoće li Vlast slagati odnosno izigrati povjerenje penzionera?

Početkom ovog mjeseca, Halil Subašić, novi direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, najavio je akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine. Par sedmica ranije resorni ministar Adnan Delić također je tvrdio da će se početkom iduće godine realizirati akontativno povećanje penzija u prvom mjesecu nove godine, a pominjao je I dodatno vanredno povećanje.

Federacija BiH još uvijek nema usvojen budžet za narednu godinu stoga se postavlja pitanje, kako i na koji način će izvršiti uvećanje.

“Ako se budžet ne bude do nove godine usvojio onda će se ići, najvjerovatnije, Vlada mora donijet odluku o tzv. privremenom finansiranu do 31. marta. To ako se desi, onda u tom periodu, ne može se ništa više trošiti, nikakva veća suma od sume koja se trošila prošle godine u to doba. Tako da znači, sve je ovo u ovom trenutku neizvjesno”, izjavio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Podsjećamo da je ove godine počela primjenjivati praksa – akontacijsko usklađivanje penzija. Usklađivanje se vrši na temelju porasta potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini. Ovogodišnje januarske penzije su akontacijski povećane za 11,1 posto, a onda konačnim usklađivanjem, koje je iznosilo 16,25%, dodatno uvećane i u maju je isplaćena razlika.

(Izvor: O kanal; Foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *