Šta je keš memorija, čemu služi i da li je treba brisati?

Keš memorija je vrsta  memorije koja se koristi za brzo skladištenje podataka koji se često koriste. Glavna svrha keš memorije je ubrzanje pristupa podacima tako što smanjuje vrijeme potrebno za njihovo pretraživanje i dohvat. Keš memorija se nalazi između procesora i glavne memorije računara.

Kada procesor treba pristupiti određenim podacima, prvo provjerava keš memoriju. Ako podaci već postoje u kešu, dohvat se vrši mnogo brže, jer keš memorija ima mnogo kraće vrijeme pristupa u odnosu na glavnu memoriju. Ako podaci nisu dostupni u kešu, procesor mora pristupiti glavnoj memoriji, što može biti sporije.

Brisanje keš memorije nije neophodno, osim u određenim situacijama. Na primjer, ako primijetite da se neki program ponaša sporije nego inače, možete isprobati brisanje keša kako biste oslobodili prostor i omogućili ponovno skladištenje novih podataka. Takođe, u nekim slučajevima, brisanje keša može riješiti određene greške ili probleme sa softverom.

Međutim, važno je napomenuti da će brisanje keša rezultovati sporijim prvim pristupom podacima, dok se nova keš memorija ne formira. Zato je generalno preporučljivo brisati keš samo ukoliko postoji konkretan razlog za to, kao što je rješavanje problema ili oslobađanje prostora.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *