Hrana u BiH iz dana u dan sve skuplja, građani jedva sastavljaju kraj s krajem

Poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini evidentna su svakog mjeseca dok veliki broj građana živi sa prosječnim primanjima, a velika većina sa ispodprosječnim platama i penzijama.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2024. godine iznosi skoro tri hiljade maraka.

Iako u nešto nižim postocima u odnosu na protekle mjesece, rast cijena u BiH nastavljen je i u martu ove godine. Stanovnici ove zemlje iz mjeseca u mjesec sve više novca moraju izdvojiti za osnovne životne namirnice, piše Večernji list BiH.

– Razina cijena u martu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima: hrana i bezalkoholni napici za 1,2%, alkoholna pića i duvan za 3,8%, stanovanje i režijski izdaci za 0,3%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 3,6%, zdravstvo za 3,2%, prevoz za 1,5%, komunikacije za 2,3%, rekreacija i kultura za 4,3%, obrazovanje za 2,1%, restorani i hoteli za 8,4% te ostala dobra i usluge za 6,5% – navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Isti podaci pokazuju kako su u martu cijene bile više i u odnosu na februar ove godine.

Da je u samo mjesec dana ponovno došlo do rasta cijena, potvrđuju i podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijem je izračunu visina sindikalne potrošačke košarice za četveročlanu porodicu u martu iznosila 2917,50 KM, dok je u februaru za iste troškove trebalo izdvojiti 2898,90 KM.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *